Mon. Jun 17th, 2024

Hittade detta inlägg på Facebook:

“Idag tog jag som vanligt min hundpromenad bort till Vargholmen, längs Edsgarnsvägen. Jag gläds av de prunkande vägkanterna där. De ståtliga renfanorna som just slagit ut och gör hela vägkanten gyllene! Området vid vändplatsen och parkeringen har ett överflöd av olika arter av ängsblommor med 100-tals humlor o bin o fjärilar och andra pollinerare som lyckligt fladdrar omkring! En riktig oas för dem och människor! Jag plockade buketten på bilden av denna vackra mångfald!

Men idag: Jag stannar chockad : Allt är jämnat med marken!!!!!! Inte en blomma är kvar!!! Allt nedstoppat i säckar. Inte en växt fick chansen att hinna fröa av sig….!? Där blommorna växte, användes inte marken till något. De var inte i vägen! Den lilla nyponrosbusken, som jag plockar nypon från varje höst, var också borta!

Varför måste allt bort??? Varför får bara kortklippta gräsmattor finnas?
Vad är det för miljötänkande? Det är ju så fult……😢
I skogen finner inte pollinerarna detta överflöd….
Vägkanter och ängsmarker är viktiga! De kan klippas sent i augusti, när blommorna hunnit fröa av sig! Se länk till Facebook inlägg


Min kommentar är att 18 Juli när vi åkte genom Sverige så hade motorvägskanterna klippts men inte längre i alla kommuner. Där det klipps, så klipps det på ett sätt att all växtlighet skrapats av så att jorden ligger bar på många ställen, som t.ex i Karlskoga och Köpings kommun. Varför är det så viktigt att klippa diken? Och, visst måste dikesklippandet bidra till insektsminskningen? Kan man kanske klippa i oktober?